© 2007-2020 aaprijdtkever.nl

is een project van Jeroen.

check de archieven
of niet verdwijn hier
Sociale media zijn de vloek en zegen van deze tijd. Steeds vaker wil ik er verdwijnen, maar ik ben bang onzichtbaar te worden. Om deze tegenstrijdigheid te doorgronden, heb ik mijn eigen sociale media gedrag de afgelopen periode bestudeerd en beseft dat ik er om verschillende redenen gebruik van maak.

1. Ter promotie van mijzelf en mijn schrijfwerk
Het noodzakelijk kwaad. Als ik gelezen wil worden, moeten mensen weten dat ik schrijf. Mijn nieuwe volgers van vandaag, lezen echt niet al mijn oude tweets terug. Ook maak ik constant nieuwe dingen waar ik trots op ben. Dus blijf ik steeds maar foto's van gedichten maken en rondstrooien. Om te delen wat ik maak en zichtbaar te blijven. Ondertussen de hartjes tellende om er een waardeloos waardeoordeel aan op te hangen.

2. Voor het ontdekken (en delen) van mooie dingen die anderen maken
De mooie kant van sociale media. Het inspireert en emotioneert. Ik ontdek er tientallen nieuwe, onbekende muzikanten en schrijvers. Zie kunst voorbij komen uit landen die ik op de landkaart niet aan zou kunnen wijzen. Lees columns en artikelen die mijn wereldbeeld op zijn kop zetten en bekijk zekerheden vanuit invalshoeken die ik zelf nooit gevonden had. Sociale media zijn de wereld in mijn hand, met al haar miljoenen schoon- en waarheden.

3. Om contact te maken
De schrijnende. Ik deel foto's van duizenden puzzelstukjes verspreid over een tafel en schrijf er #mood onder omdat ik mij voel als een vaas, uiteen gespat op de vloer. Overal scherven, water en langzaam stervende bloemen. Ik ben kapot, verdrietig, eenzaam. Ik wil graag contact, aandacht, liefde. Ik heb een vriend nodig, maar durf niet om hulp te vragen. Dus schrijf ik een cryptische tweet en wacht ik tot er iemand naar mij toe komt. Als dat niet gebeurt, wordt de put er maar dieper van. Dat dit niet werkt, besefte ik nu pas.


Deze drie redenen afwegend, is het veilig te constateren dat sociale media mij in ieder geval niet brengen wat ik erin zoek. Is dat reden genoeg om er (voorlopig) mee te stoppen?
Posted on 01 May 2020